כולנו חוששים מביקורת שיעבירו עלינו אחרים. בכל אחד מאתנו עולים חששות מהאופן בו יתפסו אותנו אחרים, ומהשאלה על האם יקבלו אותנו ואת מה שיש לנו להגיד, או שידחו אותנו. אנו מבינים כי התגובות של אחרים אלינו יכולות להשפיע עלינו במגוון דרכים, לטובה או לרעה.

בעצם, תחושות ורגשות דומים עולים אצל כולנו, אך ניתן לראות הבדלים בעצמה שבה הרגשות הללו נחווים.

חרדה חברתית היא מצב בו המחשבות על דחייה מצד אחרים, ביקורת שיעבירו עלינו והאופן בו יקבלו אותנו מתבטאים ברמה גבוהה של לחץ ופחד. בזמן שנחשפים למצבים אלו, מי שמתמודד עם חרדה חברתית עשוי להרגיש שהוא ייתפס בצורה שלילית, שלרוב אינה מייצגת את המציאות. בראש עשויות לעבור מחשבות על כך שנתפס כחלשים, טיפשים, משעממים, מגעילים או מכוערים ואנו יכולים לשמוע בקולנו קולות שאומרים לנו בראש ש’אני נראה נורא עכשיו’, ‘כולם חושבים שאני מוזר’, ‘כל אחד בכיתה ראה מה עשיתי עכשיו’, ‘כמה אני מביך את עצמי’, ‘אם אומר את מה שאני חושב, כולם יגידו שאני טיפש’….

חרדה חברתית מביאה להתמודדות לא פשוטה בכל גיל, ובפרט בגיל ההתבגרות. בשלב זה בחיינו, קשה לעיתים להבחין, אך אנו מתמודדים עם שינויים רבים ומהירים, שלא יאפיינו בהכרח שלבים אחרים בחיים. בגיל ההתבגרות הגוף מתחיל לצמוח ולהשתנות לעבר צורה בוגרת וגורר שינויים הורמונליים, אנחנו רואים כיצד קבוצות חברתיות הופכות שונות ממה שהיו בעבר ומערכת הציפיות מאתנו עולה – אנחנו מרגישים שאחרים מודדים אותנו ומצפים כי נתמודד עם אתגרים וסטנדרטים גבוהים הרבה יותר. בשלב הזה בחיינו, אנו מתחילים לעתים להימצא בסביבה בה קשרים רומנטיים וגופניים הופכים נפוצים יותר, ואנו עלולים לחוש מחויבות להתאים עצמנו במהרה.

כלל השינויים וההתמודדויות האלו מקשים במיוחד על בני נוער להתמודד עם מצבי חרדה חברתית, קצב השינויים הגדול עדיין לא מאפשר לנו להכיר את האישיות המתגבשת שלנו לעומק, ועדיין לא הספקנו לחוות מספיק חוויות חיים כדי להרגיש עד כמה אנחנו עמידים ומסוגלים להתמודד בפני עצמנו. מאותה הסיבה, לעיתים הכרה בקושי יכולה להיות לצעד הקשה ביותר.

בתגובה לתחושת הפחד הגדולה שעולה, מתמודדים עם חרדה חברתית עשויים לבחור להתרחק מסיטואציות חברתיות ובמקרים מסוימים אפילו לבחור להימנע לצאת מהבית, כך שלא יחוו את התחושות הלא נעימות שעולות. יחד עם זאת, כך גם נמנעת מהם האפשרות להרוויח מהדברים החיוביים שיכולים לקרות באינטראקציה חברתית.

החרדה העצומה ותחושת הפחד, לא מבטלים את הרצון והכמיהה כן להיות בקשר, להיות אהובים, מקובלים ובסביבה חברתית. והפער הזה בין הרצוי, לבין המצוי לעתים מכאיב אף יותר.

חרדה חברתית מאפיינת כ-7% מהאוכלוסיה, ונפוצה יותר בקרב בנות אך בהחלט קיימת רבות גם בקרב בנים. בשנים האחרונות פותחו כלים רבים לטיפול יעיל וסייע בחרדה חברתית, שמאפשר חיים חברתיים מלאים ומספקים לאחר מכן. נראה כי הקושי המשמעותי הראשון הוא לפנות לעזרה, אך ברגע שמרגישים מוכנים לכך אפשר למצוא שהחיים שלנו יכולים להתחיל להראות יותר כמו שהיינו רוצים שיהיו…